Rechercheren op internet is u al bekend, maar u wilt meer. U bent op zoek naar de nieuwste technieken, de laatste tools, en u zou het graag nog professioneler aanpakken. Mogelijk heeft u het gevoel dat u soms teveel achter feiten aan moet jagen, en zag u liever dat informatie automatisch uw kant op kwam.

Inhoud

De cursus “Verdieping Internet rechercheren” is bedoeld voor mensen die al ervaring hebben op het vakgebied, maar die zich verder willen ontwikkelen op internet rechercheren. De focus ligt op het zo efficiënt mogelijk verzamelen van informatie en inlichtingen via het internet.  De oefeningen die u tijdens de cursus doet, zijn gebaseerd op de praktijkcases die u als onderzoeker tegenkomt. Onder de kop “Modules” staat uitgebreidere informatie over de inhoud van de cursus.

Inschrijven

Inschrijven voor deze cursus kan via ons contactformulier.

Doelgroep

De cursus Internet Rechercheren voor gevorderden van Digital Intelligence is bedoeld voor personen die al ervaring hebben op het gebied van internet onderzoek.

De Docenten

Deze cursus wordt gegeven door docenten met meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van internet onderzoek, fraude, en cybercrime. Onze docenten zijn graag geziene gastdocent op universiteiten en hogescholen. Zij hebben een achtergrond als digital intelligence specialist en onderzoeker, en werkten voorheen bij een vooraanstaand onderzoeksbureau en diverse overheidsinstanties.

Na de cursus

Na het volgen van de cursus bent u nog beter in staat om snel zelfstandig internetonderzoek te verrichten. U bent bekend met de nieuwste technieken en tools, en kunt werken volgens het OZARR model.

U bent in staat om profielen aan te leggen van personen en organisaties en relatienetwerken in kaart te brengen. Tijdens het onderzoek laat u weinig tot geen sporen achter. U legt relevante gegevens vast middels een professionele rapportage. Daarnaast krijgt u gedurende acht weken coaching van uw docent via e-mail.

 

  Modules

  Methodiek
  Bij deze  korte herhaling van de OZARR methodiek, worden deelnemers vertrouwd gemaakt met de laatste ins en outs van de OZARR methodiek. De methodiek wordt als sinds 2001 met succes gebruikt bij diverse overheidsdiensten, en heeft zich inmiddels in de praktijk ruimschoots bewezen.

  Zoekmachines als intelligence middel  – verdieping
  In deze module leren deelnemers het uiterste uit de verschillende zoekmachines te halen. Deelnemers leren hoe zoekmachines aan te passen, zodat ze gebruikt kunnen worden als intelligence middel op maat.

  Profileren
  Deelnemers leren profielen opbouwen van personen en organisaties door het combineren van de verschillende internet bronnen. Bij deze module worden ook de wat grotere targets behandeld: hoe breng je een middelgroot bedrijf in kaart?

  Social media en verborgen bronnen – verdieping
  Deelnemers verdiepen zich in deze module in diverse online communities en social media. Naast Twitter, Facebook en Linekedin worden ook doelgroep specifieke bronnen behandeld. Deelnemers maken uitgebreid kennis met de onderzoeksmogelijkheden van deze bronnen, en leren hoe ze op een veilige manier accounts kunnen aanmaken en gebruiken voor onderzoek.

  Sporen – verdieping
  Deelnemers gaan zelf aan de slag met het analyseren van e-mail berichten, websites en documenten. In deze module leren deelnemers deze internet sporen zelf te onderkennen en te onderzoeken. In deze module wordt ook aandacht besteed aan de sporen die de onderzoeker zelf achter laat, als voorbereiding voor de module “Anonimiteit”.

  Anonimiteit
  Bij deze module leren deelnemers hoe achtergelaten sporen tot een minimum te beperken. Anonimiseringstaktieken, het verbergen van eigen identiteit en veelgemaakte fouten uit de praktijk worden op een rij gezet. De voor- en nadelen van de verschillende methodes worden behandeld en geoefend.

  The Dark Web
  Deelnemers maken kennis met verborgen gebieden van het internet: middels TOR worden criminele marktplaatsen bezocht, extremistische websites bekeken, en digitale helers gespot.

  Ondersteunende Software
  Deze module behandelt een aantal programma’s die het onderzoek op internet kunnen ondersteunen. Denk hierbij aan website trackers, anonymizers, en programma’s voor offline browsing.

  Kosten

  Kosten
  De kosten voor de training bedragen €1.100,- per persoon, per twee dagen.

  Bij de cursus zijn inbegrepen:
  – readers
  – hand-outs
  – actie-diagrammen
  – cheat-sheets

  Locaties

  Locaties:

  Trainingen worden gegeven in Rijswijk, Nootdorp en Utrecht.

  Bij groepen is het mogelijk om training op locatie te verzorgen.