Onze stelling is: “Internet speuren vergt een andere aanpak dan internet zoeken”. Professionele internet speurders zijn op zoek naar verborgen verbanden, proberen de identiteit van personen te achterhalen, kortom, zijn op zoek naar juist die informatie die een standaard internet gebruiker niet snel zal zoeken. Internet rechercheren vergt inzicht, een methodische manier van werken, en kennis over de beschikbare bronnen.

Om in korte tijd onderzoekers op het gewenste niveau te krijgen, bieden wij de training Internet Rechercheren aan. Middels een gedegen opleiding en bijbehorende onderzoeksmethodiek leren deelnemers in deze training hoe zij een internet onderzoek moeten opzetten, en welke methodiek de meest optimale resultaten oplevert.

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven, of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Inhoud

Met de cursus Internet Rechercheren van Digital Intelligence wordt u in een aantal dagen klaargestoomd tot internetonderzoeker. De oefeningen zijn gebaseerd op scenario’s die onderzoekers dagelijks tegenkomen. Door het behandelen van in de praktijk veel voorkomende problemen en risico’s wordt optimaal voorbereid op de praktijk.

De focus ligt op het effectief en veilig gebruik van de zoekmogelijkheden van het internet voor het verrichten van onderzoek naar personen en organisaties. Daarnaast wordt effectiviteit en snelheid van het onderzoek bereikt door de inzet van de OZARR methodiek voor internet onderzoek (zie kader).

Om misverstanden te voorkomen: hoewel sommige vaardigheden ook inzetbaar zijn op ander gebied, leren deelnemers tijdens de training niet hacken.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor personeel van organisaties, die onderzoek verrichten op Internet, of daarbij betrokken zijn. Aangezien de cursisten intensief gebruik maken van computers, is basiskennis van computergebruik gewenst.

De Docenten

De docenten van Digital Intelligence zijn doorgewinterde professionals met ten minste negen jaar praktijkervaring op het gebied van internetonderzoek en open- en closed source intelligence.

Na de cursus

Na het volgen van de cursus bent u in staat om zelfstandig internetonderzoek te verrichten. U bent in staat om profielen aan te leggen van personen en organisaties en relatienetwerken in kaart te brengen. Tijdens het onderzoek laat u weinig tot geen sporen achter. Daarnaast krijgt u gedurende acht weken coaching van uw docent via e-mail.

  Modules

  Methodiek
  Hoe begin ik een internet onderzoek?

  In deze module leren deelnemers aan de hand van de OZARR methodiek strategieën en tactieken voor het opstellen van een onderzoeksplan. De OZARR methodiek wordt als sinds 2001 met succes gebruikt bij diverse overheidsdiensten, en heeft zich inmiddels in de praktijk ruimschoots bewezen.

  Inzicht in de Browser
  De browser is het belangrijkste gereedschap van de internet onderzoeken, toch gebruiken de meeste gebruikers slechts 10% van de mogelijkheden van hun browser. Deelnemers leren hoe de browser te gebruiken om sneller te kunnen werken, minder sporen achter te laten, en meer sporen te kunnen onderkennen.

  Internet overzicht
  Deelnemers krijgen globaal inzicht in de technische opbouw van het internet, toegespitst op de sporen die computers en personen achter laten. Deelnemers leren wanneer sporen relevant zijn, en wanneer niet.

  Zoekmachines als intelligence middel
  In deze module leren deelnemers niet zoeken, maar speuren met zoekmachines. Deelnemers leren de werking en mogelijkheden van zoekmachines te benutten op manieren die voor doorsnee gebruikers onbekend zijn.  Deelnemers leren hoe zoekmachines te gebruiken als intelligence middel voor onderzoek naar personen en organisaties.

  Social media en verborgen bronnen
  Zoekmachines vinden niet alles. Andere mogelijkheden, zoals online communities, social media, archieven en andere bronnen worden behandeld. Deelnemers maken uitgebreid kennis met de onderzoeksmogelijkheden van diverse platforms.

  Sporen
  Aan ieder e-mail berichten, websites en documenten op internet kleven sporen.In deze module leren deelnemers internet sporen te onderkennen en te onderzoeken.  U leert deze sporen zichtbaar te maken en bronnen te traceren.

  Anonimiteit
  Tijdens deze module leren deelnemers hoe achtergelaten sporen tot een minimum te beperken. Anonimiseringstaktieken, het verbergen van eigen identiteit en veelgemaakte fouten uit de praktijk worden op een rij gezet. De voor- en nadelen van de verschillende methodes worden behandeld en geoefend.

  Beveiliging en privacy
  Deze module gaat in op de online gevaren die onderzoekers zowel zakelijk als privé tegenkomen. Aan bod komen onder andere veel gemaakte fouten, website trackers, anonymizers, en programma’s voor offline browsing.

  Kosten

  Kosten
  De kosten voor de training bedragen €2.100,- per persoon, per vijf dagen.

  Bij de cursus zijn inbegrepen:
  – readers
  – hand-outs
  – actie-diagrammen
  – cheat-sheets

  Locaties

  Locaties:

  Trainingen worden gegeven in Rijswijk, Nootdorp en Utrecht.

  Bij groepen is het mogelijk om training op locatie te verzorgen.